M/s Moa kastar loss

Den 18 maj kastar tur- och turistbåten m/s Moa loss från kajen i Söderhamn och börjar årets turer och kryssningar i skärgården. Till en början blir det kvällsturer onsdagar och fredagar. Från och med 7 juni blir det dagsturer.

Moa tjuvstartar i dag den 16 maj med skärgårdsturer för förskolebarn. Dessa pågår till 1 juni.

M/s Moa af Söderhamn, som är fartyget fullständiga namn, arrangerar räkkryssningar onsdagar och tacoturer fredagar ända in i september, med avgång klockan 19 under maj–augusti och klockan 18 i september. På lyskvällen den 27 augusti ordnar Moa en särskild kryssning med lyxmeny.

Dagsturerna går tisdag–söndag mellan 7 juni och 28 augusti, med avgång klockan 10 under huvuddelen av säsongen; 7–23 juni och 23–28 augusti är avgången klockan 11. Liksom tidigare går turen till ön Orn (Enskärsoren), en dagsutflykt på fyra eller sex timmar beroende på säsong.

Kvällsturer bokas på Söderhamns turistbyrå, telefon 0270-753 53, senast klockan 16 dagen före. Dagsturernas biljetter löser man ombord senast 15 minuter före avgång.

På andra tider går det att hyra Moa. Eftersom Moa kan vara uthyrd enskilda dagar, är det bästa att kolla på www.msmoa.se vad som gäller aktuell dag.

Moa tar upp till 75 passagerare. När Moas kastar loss från Norra Hamngatan i dag blir det sjätte säsongen i Söderhamns skärgård. Dessförinnan har hon varit i trafik i hundra år i olika funktioner.

Moa byggdes på Bergsunds mekaniska verkstäder i Stockholm 1904. Under drygt 60 är var hon kombinerad bogserbåt, passagerarbåt och isbrytare åt Stockholms hamn. Då hette hon Greb efter hamnkaptenen Berg, som baklänges blev greb.

Bakom m/s Moa står en ideell förening, som kämpar för att hålla fartyget flytande ekonomiskt och steg för steg rusta henne.

Jörgen Bengtson