Troll till Hälsingekusten

Om fem veckor får Hälsingekusten en ny attraktion: ett troll- och tomteland i Mellanfjärden, Trolska skogen.

En smal stig ringlar sig fram i den täta skogen utanför Mellanfjärden till tomtarnas och trollens värld, en ny upplevelsepark. Här växer en ny turistattraktion fram i Mellanfjärden, som fortsätter satsa på att utveckla besöksnäringen.

Trolska skogen öppnar sin första del i slutet av juni. Då ska bland annat trollens bostad, som är det största bygget i etapp ett, stå klar. Från utsidan ser huset ut som en stor tekanna. Inomhus finns utrymme att spela upp scener för besökande, som vandrar på stigen genom Trolska skogen.

Även tomtarnas hus kommer att stå klart till invigningen.

Längs stigen finns också gigantiska svampar som väger 200 kilogram, naturens egna stora granar, myckna mossa, höga stenar och små myrar. Här kommer besökarna att träffa troll, tomtar, älvor och häxor.

Besökarna ska kunna ta sig runt i trollskogen på egen hand och i egen takt eller med hjälp av en äventyrsguide. Trolska skogen fångar folktro från Hälsingland och andra landsändar.

Trolska skogen är en utvidgning av Trollstigen, en satsning för barn som funnits sommartid i flera år i Mellanfjärden. Tanken med Trolska skogen är bygga ut den i ytterligare två etapper och i förlängningen göra den till en åretruntattraktion.

Bidragsansökan för etapp två är inskickad. Det ligger mycket ideellt arbeta bakom satsningen på Trolska skogen. Med hjälp av många hjälpande händer räknar Tommy Brusell, som är en av aktörerna bakom projektet, att etapp ett snart ska stå klar.

Jörgen Bengtson