Inget fyrfirande i Hälsingland

I helgen är cirka 70 av Sveriges fyrar öppna för allmänheten med anledning av internationella fyrdagen den 21 augusti. Tyvärr är ingen av Hälsingekustens fyrar öppna.

Förra året kom det drygt 9 000 besökare till de 71 öppna fyrplatserna i Sverige. Bakom arrangemanget står Svenska fyrsällskapet och trettiotalet lokala fyrföreningar.

Hälsingland har tre klassiska fyrplatser, Grans fyr utanför Sörfjärden, Agö fyr utanför Enånger och Storjungfruns fyr utanför Ljusne. Ingen av dem är öppen för besök på fyrdagen. Närmaste öppna fyrar är söderut Bönans fyr på Norrlandet utanför Gävle och Limö gamla fyr på Limön i Gävlebukten och norrut Brämöns fyr söder om Sundsvall.

Sverige är en stormakt i fyrar och fyrminnen. Internationella fyrdagen firas sedan 2002 tredje söndagen i augusti. Fyrdagen firas i bland annat Australien, Belgien, Danmark, Finland, Irland, Mexiko, Nederländerna, Polen, Storbritannien, Sverige, Tyskland och USA. Fyrdagen är så populär i Sverige att Sverige ensamt har fler fyrar öppna och fler besökare än vad resten av världen har tillsammans.

– Världens fyrar är unika maritima byggnadsminnen. Deras existens är starkt hotad, skriver Svenska fyrsällskapet på sin webbplats.

Av Hälsinglands tre historiska fyrplatser är en ägd av Söderhamns kommun (Storjungfrun), en av en privatperson (Agön) och en av Statens fastighetsverk (Gran).

Jörgen Bengtson