Fler öturister i Söderhamn

Söderhamns satsning på att öppna skärgården för besökare i allmänhet och övernattande turister i synnerhet ger resultat. Söderhamn har tio stugor och ett vandrarhem.

– Vi har haft mycket bokat i våra stugor, jag tror det blir en liten ökning mot förra året, säger Cathrine Engwall på Söderhamns turistbyrå till Söderhamns-Kuriren (20/8 2011).

Nytt för i år är tre stugor på Storskäret i den lilla ögruppen Klacksörarna söder om Långvinds fritidsområde. Sedan tidigare finns tre stugor på Enskär och fyra på Storjungfrun. Till detta kommer ett vandrarhem med 16 bäddar på Rönnskär.

Frågan är dock hur många som känner till kommunens övernattningsstugor och vandrarhem. En av kritikerna är Lars Lindstedt i Storjungfruns hamnförening. Han säger att kommunen varit dålig på att annonsera om att stugorna finns och framför allt om taxibåtarna som är en förutsättning för att ta sig ut i skärgården för den som inte har egen båt.

Söderhamns planerings- och utvecklingschef Ingemar Olofsson håller med om kritiken, men lovar mer marknadsföring nästa år. Kommunen vill satsa på fler aktiviteter på bland annat Storjungfrun innan man slår på stora marknadsföringstrumman.

Till skillnad från de två andra kustkommunerna i Hälsingland, satsar Söderhamn sedan många år målmedvetet på att utveckla turismen i skärgården. Den nya kommunledningen i Hudiksvall följer med intresse satsningen i Söderhamn och vill främja en ökad turism i Hudiksvalls skärgård.

Jörgen Bengtson