Populärt med Trolska skogen

Upplevelseparken Trolska skogen i Mellanfjärden har lagt huvuddelen av sin första sommarsäsong bakom sig. Det blev succé, med upp till 365 besökare per dag. En smal stig ringlar sig fram i den täta skogen utanför Mellanfjärden till tomtarnas och trollens värld, som många barn har upptäckt i sommar.

– Vi har fått otroligt positiv respons och många besökare. Som minst hade vi 60 personer en dag och som mest 365 på en dag, så det har varit lyckat, säger Trolska skogens skapare, Helena Brusell, i Hälsingland Turisms nyhetsbrev, som kom ut i dag.

Hon har arbetat sju dagar i veckan hela sommaren för att få Trolska skogen att fungera. Hon har haft hjälp av många ideellt arbetande medarbetare och fyra skådespelare, som har gestaltat tomtar, troll och andra figurer i Trolska skogen. Nästa sommar vill Helena utveckla detta ytterligare.

– Nästa år blir det samma karaktärer men nya äventyr. Vi hoppas kunna utveckla en ny karaktär för varje år, säger hon.

Den som följer Trolska stigen kommer till trollens hus, som ser ut som en stor tekanna och rymmer en inomhusscen, och tomtarnas hus. Längs stigen finns också gigantiska svampar som väger 200 kilo, naturens egna stora granar, myckna mossa, höga stenar och små myrar. Längs vägen träffar besökarna troll, tomtar, älvor och häxor.

Trolska skogen fångar folktro från Hälsingland och andra landsändar. Den är en utvidgning av Trollstigen, en satsning för barn som funnits sommartid i flera år i Mellanfjärden. Tanken är bygga ut Trolska skogen i ytterligare två etapper och i förlängningen göra den till en åretruntattraktion.

Med Trolska skogen har Hälsingekusten fått en ny attraktion för barn. Sedan tidigare finns Mulle Meck i Hudiksvall och Piratön i Söderhamns skärgård. Tillsammans ökar dessa tre attraktioner Hälsingekustens dragningskraft på barnfamiljer.

Jörgen Bengtson