Pirater intar Söderhamnsö

Häromdagen siktades pirater utanför Söderhamn. Nu visar det sig att ett gäng sjörövare har intagit ön Hundskäret i Söderhamns skärgård. Här härskar Kapten Schack-Matt och styrman Bräde, till vuxnas skräck och barns glädje. För på sjörövarön utanför Stenö i Sandarne är barn välkomna. Spännande äventyr väntar.

Förra året såg det ut som om sjörövarna skulle få kapitulera – av ekonomiska skäl. Men Söderhamns kommun kom till piraternas undsättning med fortsatt stöd till sjörövarverksamheten på Hälsingekusten.

För fjärde året i rad arrangerar Söderhamns friluftsfrämjande, med stöd av kommunen, piratliv på en skärgårdsö. Piraterna tar emot barn i ålder 7–10 år. Äldre eller yngre syskon kan få komma med, men inte vuxna. Piratflotten kastar loss två gånger per dag fredag, lördag och söndag, klockan 10 och 14.

– Turen tar cirka 10–15 minuter, allt beroende på hur mycket hajar det är i vattnet, berättar piraterna.

Den som tar sig levande i land på sjörövarön får ge sig i kast med en äventyrsbana, som testar alla besökares duglighet. Sedan följer piratfika och skattjakt med kapten Schck-Matt.

Piratturerna pågår fram till 15 augusti. Bokning av resor till Piratön sker via Söderhamns turistbyrå på telefon 0270-753 53. Turen kostar 200 kronor per person.

Piratön ingår i Söderhamns satsning på att öppna skärgården för turister.

Jörgen Bengtson