Digital biograf i Iggesund

Biografen i Iggesunds folkets hus får digital projektor om kommunstyrelsen i morgon beslutar enligt tjänstemannaförslaget.

Iggesunds folketshusförening vill låna 300 000 kronor räntefritt på tio år av Hudiksvalls kommun för att genomföra digitaliseringen, som är ett krav från filmdistributörerna. I en nära framtid kommer all visning av aktuella filmer att ske via digital teknik. Analoga filmer upphör.

Folkethusföreningen har fått 350 000 kronor i bidrag från Iggesunds bruks sociala fond för att digitalisera bion. Föreningen räknar med att få ett bidrag på 300 000 kronor från Svenska filminstitutet för digitaliseringen.

Folkan i Iggesund har en delvis digitaliserad biograf. Med den nu planerade investeringen på 1 012 500 kronor inklusive moms får Folkan, som en av få orter på Hälsingekusten utanför Hudiksvall och Söderhamn, en modern biograf med så kallad DCI-godkänt utrustning.

Folkan har sedan tidigare en biograf som sticker ut och bland annat visar direktsänd opera från Metropolitan i New York och balett från Bolsjoj-teatern i Moskva. Långvind.com berättade om detta i artikeln Opera på Hälsingekusten den 14 februari 2012. Nu kan vi räkna med aktuella och attraktiva spelfilmer även i framtiden på Folkan i Iggesund.

Jörgen Bengtson