Nedmontering av elnät

De gamla kraftledningarna mellan Långvindsbruk och Långvinds fritidsområde och in till Långvindsbruk är snart historia. Nedmonteringen av luftledningar och stolpar är i full gång.

I mitten av mars ska arbetet vara avslutat. Då finns bara en kraftledningsgata kvar, som minner om tiden då elektriciteten kom till Långvind. Sedan hösten 2011 ligger elkabeln stormsäkert i marken.

Kraftledningen från Tosätter till Långvindsbruk är fortsatt luftledning. Det var tal om att ersätta den med markkabel, men så blev inte fallet, så Långvind är inte stormsäkrat – mer än mellan sina två orter, Långvindsbruk och Långvinds fritidsområde.

Entreprenörerna som på Fortums uppdrag monterar ned ledningar och stolpar använder stora vinschar på grävare, som vinschar hem 1,5 kilometer ledning i taget. När väl ledningarna är bärgade, ska grävarna ge sig på den steniga marken för att få loss stolparna.

Jörgen Bengtson