Vår i luften räcker inte

Det är vår i luften på Hälsingekusten. Helgen har bjudit på sol, blå himmel, takdropp, brunfärgad snö och plusgrader. Tiodygnsprognosen talar om fortsatt vårväder med noll- eller plusgrader de flesta dagarna. Men det betyder inte att våren är i antågande.

Enligt Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut, mer känt som SMHI, kan det aldrig bli vår före 15 februari, hur varmt det än är i början eller mitten av februari.

Även om vi nu passerat detta datum och har mestadels dagar med plusgrader framför oss, betyder det inte att våren är nära. För meteorologiskt är det vår först när dygnsmedeltemperaturen ligger stadigt över noll grader i sju dygn – och dit är det långt. Enligt tiodygnsprognosen blir det minusgrader alla nätter framöver.

I södra och västra Sverige har dock dagar med vårväder börjat komma, det vill säga med plusgrader dygnet runt. Det är inte så konstigt, eftersom våren i genomsnitt kommer till Skåne i slutet av februari.

På Hälsingekusten brukar vi få vänta på våren till månadsskiftet mars–april. Rent statistiskt kommer våren, enligt SMHI, till Hälsingekusten den 1 april. Det är genomsnittsdagen för vårens ankomst 1961–1990.

Jörgen Bengtson