Samlade skärgårdsnyheter

För den som vill följa vad som händer i skärgården utanför Hälsingland, är webbplatsen och internettidningen www.skargardsbryggan.com en bra källa. Här finns nyheter och andra artiklar om Sveriges öar och kust sedan 1997, sorterade under rubriker som Nyheter, Öar och kust, Natur och miljö, Kultur, Service och Evenemang. Redaktionen bakom Skärgårdsbryggan levererar flera nyheter per dag, året om.

Det är dock tunnsått med nyheter och artiklar från Hälsingland.

När Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, söker 40 geografiska begrepp i Hälsinglands skärgård, däribland kända fiskelägen och kustorter, alla öar med fiskarkapell, alla 13 kustsocknar och kuststäder samt historiskt kända öar, blir resultatet magert med undantag för de två städerna: Agön (2 texter), Bergön (0), Borka (0), Bålsön (0), Drakön (0), Enånger (2), Gnarp (0), Granön (1), Harmånger (1), Hudiksvall (44), Hårte (0), Hälsingekusten (2), Hälsingland (30), Hölick (4), Hälsingtuna (0), Idenor (0), Iggesund (3), Jättendal (1), Jättholmarna (0), Karskär (1), Kråkön (1), Kuggören/Kuggörarna (1), Ljusne (8), Långvind (2), Mellanfjärden (6), Njutånger (1), Norrala (0), Olmen (går inte att sortera ut), Prästgrundet (0), Ragnvaldsnäs (0), Rogsta (1), Saltvik (4), Skog (går inte att sortera ut), Skärså (5), Storjungfrun (14), Stocka (11), Söderala (1), Söderhamn (91), Trollharen (1) och Våtnäs (0).

”Skärgårdsbryggan är mötesplatsen för allt och alla i vårt avlånga land som har med skärgård att göra – ett nav för ditt skärgårdssurfande”, skriver redaktionen. Det stämmer för södra Sverige och delar av norra Sverige, men inte för Hälsingland. För den skärgårdsintresserade är Skärgårdsbryggan – med den begränsning vi pekar på – ett bra ställa att lägga till.

Redaktionen samarbetar med Skärgårdarnas riksförbund (SRF).

Jörgen Bengtson