Ny skeppare på Albertina

Restaurang Albertina i Skärså får ny krögare. Mats och Ingela Gunnarson lämnar över sitt livsverk till Stefan Svanberg, 38 år.

Han arrenderar restaurangen av Mats Gunnarson, som äger fastigheten, där han under 32 år byggt upp den mest framgångsrika sommarrestaurangen på Hälsingekusten.

– Det känns jättebra, säger Mats Gunnarson om att lämna över till Stefan Svanberg, enligt Söderhamns-Kuriren (3/3 2012).

En ny skeppare tar över skutan, men Mats stannar kvar som matros. Paret Gunnarson släpper inte restaurangverksamheten helt. Det fortsätter att sätta på sig sjömanskostymen ännu en säsong.

Stefan Svanberg kommer att servera Albertinas klassiker som sotare, strömming, lax och röding, vilka stått på menyn sedan starten i juni 1980. Det blir en del nyheter, men ”konceptet ska vara lika”, försäkrar han i Kuriren.

Stefan Svanberg bor i Söderhamn och är inte ny i vare sig restaurangbranschen eller på Albertina. Han har arbetat som kock på Albertina i två år och införde julbordet förra året, som blev en succé.

I botten har har restaurangskola och bland annat åtta år på Söderhamns golfrestaurang i Sofieholm. Han kommer att driva Albertina i det nybildade bolaget Skärså Fiskrestaurang AB.

Albertina kommer att hålla öppet från mitten av maj till mitten av september.

Om knappt två månader får Stefan Svanberg en medhjälpare, Jonas Roos, som ska bli hand högra hand.

Trots att det återstår två och en halv månader till säsongstart, har Stefan Svanberg massor att göra.

– Det är så mycket att göra här även när det inte är säsong. Det ringer och det är planering, menyer och renovering, berättar han för Kuriren.

Jörgen Bengtson