Hälsingegårdar mot världsarv?

Sju hälsingegårdar är på väg att bli världsarv. Sista veckan i juni tar Unescos världsarvskommitté ställning i frågan. I mitten av maj avger en expertgrupp sin rapport.

I den nya ansökan står väggmåleriet – inte gårdarna som sådana – i centrum. Väggmåleri i bondgårdar är unikt. Gårdarna är: Pallars och Jon-Lars i Långhed, Alfta; Gästgivars i Vallsta, Arbrå; Erik-Anders i Söderala; Kristofers i Järvsö; Bommars i Letsbo, Färila; Fågelsjö Gammelgård Bortom åa i Fågelsjö, Los.

Ett hinder på vägen är att expertgruppen vill utvidga skyddsområdet för hälsingegården Bommars.

Världsarvskommittén har fyra alternativ: säga ja till nomineringen rakt av, ta upp frågan om ett år och under tiden vänta på begärda kompletteringar, begära att sökanden gör om sin ansökan eller blankt avslå liggande ansökan. Förra ansökan stötte på patrull och resulterade i att hela ansökan fick göras om.

I den tidigare ansökan, som Unesco gjorde tummen ner för i juni 2009, ingick betydligt fler hälsingegårdar, inklusive gårdar i Hudiksvall och Nordanstigs kommuner, som nu inte har några nomineringer med. För en lista över hälsingegårdar med anor, läs mer på Hälsingegårdar under fliken Göra.

Jörgen Bengtson