Kanotled till Hälsingekusten

Nu finns en kanotled som mynnar på Hälsingekusten. I påskhelgen presenterades kanotleden från Ässjö väster om Hassela till Strömsbruk. Det är en sex mil lång kanotled, som är utmärkt i naturen, inprickad på karta och har tydliga isättnings- och upptagningsplatser.

Vattenleden är inte farbar i hela sin sträckning. På 15 ställen måste man lyfta upp kanoten och transportera den på landbacken en kortare eller längre sträcka. Vattenståndet avgör hur farbar vissa delar av leden är; farbarheten varierar alltså över tiden.

– Det är en rätt krävande tur att paddla om man vill ta sig fram hela vägen, säger en av kanotledens skapare, Johan Adlercreutz, till Hudiksvalls Tidning i dag.

Kanotleden går genom stora sjöar, små åar och rännbara forsar, lovar foldern som presenterar leden. Det tar två eller tre dagar att paddla hela leden.

Den 13 maj i år förrättar kommunalrådet Monica Olsson officiellt invigningen av kanotleden.

Jörgen Bengtson