Äntligen bredband till Mössön

Mössön har äntligen fått sitt efterlängtade bredband – drygt ett och ett halvt år efter dragning av optofiberkabel till stadsnätnoden på Mössön, som i sin tur varit ansluten till telestation lika länge. Förseningen bottnar i en tvist mellan kommunala Fiberstaden AB och kommunikationsoperatören Zitius, som inte tagit ansvar för adsl-utrustningen i telestationen. Sista biten ut till kund går via telefonledning, som Telia (Skanova) äger.

I Hudiksvalls Tidning lovar i dag Fiberstadens verkställande direktör, Bia Larsson, att alla som beställt bredbandsuppkoppling, ska ha en fungerande förbindelse senast på tisdag. Första abonnenten blev uppkopplad i onsdags.

Hälsingekusten.se har tidigare skrivit om alla förseningar, som drabbat bredbandsutbyggnaden på Hälsingekusten i Hudiksvall. Värst drabbat är Långvinds fritidsområde. Långvind fick vänta sex år på utlovat bredband, innan det kom sommaren 2011 i form av direktanslutning till fibernätet.

Men Mössön har på ett sätt fått vänta längst: Halvön utanför Njutånger har haft optofiberkabeln på plats i mer än ett och ett halvt år, men ändå har teleabonnenter som beställt bredband inte kunnat få det förrän nu.

I Hudiksvall har ett stort antal orter och bygder längs kusten fått fiber – vissa abonnenter har anslutning via telenätet sista sträckan – från söder och norrut: Långvinds fritidsområde, Långvindsbruk, Fjäle, Finnicka, Haga, Enånger, Borka, Örängesnäset, Njutånger, Mössön, Iggesund, Saltvik, Mellanbyn, Mellanbyns fritidsområde, Tjuvskär, Hudiksvall, Maln, Skålbo, Lingarö, Hovsätter, Norsta, Malsta, Via-Bro och Stamnäs.

Återstående orter av betydelse utan bredband via fiber- eller telenätet i Hudiksvalls kommun är: Arnöviken, Hölick, Kuggörarna och Storsand-Lakbäck-Drässviken.

Jörgen Bengtson