Strömmingsleken tillbaka

Söderhamns stora folkfest och hemvändaraktivitet, Strömmingsleken, går tillbaka till sina rötter. Om exakt en månad börjar den tre dagar långa folkfesten i centrala Söderhamn, som brukar locka omkring 15 000 besökare.

Årets Strömmingleken går av stapeln 24–26 augusti. Nytt för i år är att det inte blir några nyheter. Strömmingsleken återvända till sin historia och satsar på ett beprövat koncept: surströmming, sotare, knallar, nöjesfält, löpartävlingen strömmingsloppet, lokala artister och annan underhållning.

Strömmingsleken har varit en återkommande aktivitet sedan mitten av 1960-talet. I år firar den 48-årsjubileum. Strömmingsleken höll på att gå i graven 2009, då den gjorde förlust. Men Strömmingsleken kom tillbaka och gjorde en vinst 2011 på 100 000 kronor. Arrangör är en grupp ideella föreningar i Söderhamn, i dag fyra idrottsföreningar mot tidigare sex.

När Strömmingsleken var som störst var centrala Söderhamn avspärrat och arrangemanget lockade över 25 000 personer.

Både i Söderhamn och Hudiksvall arrangerar idrottsföreningar i samverkan stora sensommar- eller höstevenemang, som lockar bofasta och hemvändare i stora skaror, Strömmingsleken i Söderhamn i slutet av augusti och Hälsinge Marknad i Hudiksvall i början av september.

Jörgen Bengtson