Öppen fyr lockar

Agö fyr höll i helgen öppet för första gången i anslutning till Internationella fyrdagen. Fyrens nya ägare sedan två år, familjen Jerling, hade full huggning med besökare båda dagarna. Lenn Jerling visade runt på fyrplatsen och släppte upp besökare, fyra åt gången, i det gamla fyrhuset, som inte längre gör tjänst som fyr. En modern fyrbyggnad hjälper fartygen med navigationen.

Hälsingekusen.se träffade två fyrbesökare, som var på Agön i går.

– Det var extra roligt att komma till Agö fyr på Internationella fyrdagen. Vi var uppe i gamla fyren, berättar Gun-Britt Holmström, Sandviken.

Hennes väninna Eva Schälander, Gävle, klev också upp i det gamla fyrtornet av trä.

– Det var en fantastisk utsikt. Så fint väder som vi hade i dag får man leta efter, lugnt, spegelblankt och mycket god sikt, summerar hon för Hälsingekusen.se.

Båda var på en skärgårdstur arrangerad av Kungsgården Långvind, som tog nio damer från Kliniskt-kemiskt labb på Gävle sjukhus på en båtresa i Hudiksvalls skärgård med Jonny Johansson: Långvindsbruk–Våtnäs–Kråkön–Agön–Tihällan. Vid Agö fyr såg en i gruppen havsörn. På vägen förbi Tihällan dök en nyfiken säl upp.

Båda damerna verkar att ha fått blodad tand på fyrar. Gun-Britt Holmström kan tänka sig att besöka andra fyrar. Eva Schälander vill absolut se fler fyrar, ”det är mysigt”; hon kunde lägga Agö fyr till samlingarna, som omfattar fyrarna på Eggegrund, Limön och Landsort.

Lenn Jerling höll öppet hus på lördagen och bjöd in Agöborna att se fyrplatsen och äta pizza, som kan bakade i bagarstugans vedugn.

Ytterligare två fyrar i länet höll öppet på Internationella fyrdagen, Bönans fyr på Norrlandet utanför Gävle, och Limö gamla fyr på Limön i Gävlebukten. Den 15 juli höll Storjungfruns fyr öppet.

Bakom Internationella fyrdagen i Sverige står föreningen Svenska fyrsällskapet.

Jörgen Bengtson