Suring som parmaskinka?

Kommer surströmmingen att bli lika skyddad delikatess som parmaskinkan?

Så kan det bli om Surströmmingsakademien får som den vill. Surströmmingsakademien arbetar, efter en uppmaning från Jordbruksverket, med en EU-ansökan för att få ge surströmmingen ursprungsbeteckning. Men det kostar både tid och pengar att göra en ansökan.

– Man använder det här i Europa för att gynna de lokala samhället, orten och regionen genom marknadsföringen, säger Leif Kärreby, Surströmmingsakademiens kassör, till Sveriges Radio P4 Västernorrland.

Jordbruksverket betalar halva kostnaden. Men om surströmmingen ska få EU-skydd på samma sätt som exempelvis parmaskinkan och kalixlöjrommen har, behövs mer pengar. Därför vänder sig nu Surströmmingsakademien till kommunerna på Norrlandskusten för att få bidrag.

– Akademien har ingen ekonomi, de andra 50 procenten måste också fram och det är ganska mycket jobb med det här, säger Leif Kärreby till SR.

På Hälsingekusten finns surströmmingstillverkning i större skala i Borkbo samt i mindre omfattning på ytterligare några ställen.

Jörgen Bengtson