Hösten här

Ingen har väl missat att hösten har kommit till Hälsingekusten. Den 20 september blev det också höst officiellt. Då hade kusten haft en dygnsmedeltemperatur på under tio grader fem dygn i följd.

Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) håller koll på årstidsväxlingarna. Enligt SMHI är den genomsnittliga dagen för höstens ankomst på Hälsingekusten den 15–20  september. Tidigare i månaden såg det ut som om hösten skulle bli försenad någon eller några veckor. Men så blev inte fallet.

Den 20 oktober hade kvicksilvret hållit sig under tio grader fem dygn i sträck. Fram till dess var det alltså sommar, åtminstone mätt i temperatur.

Vädret kan fortsatt spela spratt genom att stiga till över tio grader någon eller några dagar. Även om det skulle ske fem dagar i följd, vilket inte är så sannolikt, kan sommaren inte komma tillbaka, rent meteorologiskt.

”En gång höst – alltid höst”, resonerar SMHI. Det gäller naturligtvis för alla årstidsväxlingar.

Jörgen Bengtson