Telia backar på Oxskär

Telias nätbolag Skanova monterade förra veckan ner ledningarna till fyra abonnenter på tre öar i Njutångers och Idenors skärgård. Nu slår Skanova till reträtt. Senast i morgon ska abonnenterna få tillbaka sin telefonuppkoppling. Först blir det en temporär lösning, sedan en permanent lösning med ny sjökabel.

De tre drabbade öarna är Oxskär och Oxskärshara i Njutånger och Stavholmen i Idenor, alla belägna mellan Mössön och Grinnön. Till en början skyllde Skanova på mänskliga faktorn, beklagade det inträffade, lovade att se över rutinerna – men lovade inte att återställa de nedmonterade linjerna. Efter protester gör Skanova nu reträtt.

Långvindsbruk är ett annat område, där Telia monterat ner telenätet, utan att leverera fungerande ersättningar till alla. Här har dock Telia eller dess nätbolag Skanova ingen tanke på att återställa de nedmonterade linjerna eller se till att alla tidigare abonnenter får fungerande alternativ.

Hälsingekusen.se berättade om Telias tillslag i skärgården den 7 september, Telia klipper till – igen.

Jörgen Bengtson