Nytt oljeutsläpp i Sandarne

På söndagen skedde ett nytt utsläpp av råtallolja från Arizona Chemical i Sandarne. Den här gången var det bara en halv promille av utsläppet, som ödelade delar av Söderhamns skärgård i december förra året.

Den 20 december 2011 sprang en tank läck på Arizona Chemicals fabrik utanför Söderhamn. Resultatet blev att cirka 800 000 råtallolja rann ut. I söndags var utsläppet en bråkdel, cirka 400 liter. Men oljan hann sprida sig utanför fabriksområdet till Långrörsudden och Långrörskajen.

Den här gången läckte olja ur en bassäng. Hur det har kunnat ske, vet Arizona Chemical ännu inte.

Helgens utsläpp är det tredje på fyra år. Det massiva utsläppet i december 2011 föregicks av ett mindre utsläpp 2008 på upp till 1 000 liter råtallolja, enligt Söderhamns-Kuriren i dag.

Saneringen av utsläppet för elva månader sedan fortsätter och lär inte avslutas förrän tidigast under 2013. Hälsingekusten.se skrev senast om oljesaneringen den 6 november 2012, Utdragen oljesanering.

Jörgen Bengtson