Turistbolag för Glada Hudik

Turismen – besöksnäringen – är världens snabbast växande näring. Hudiksvall kan bli första kommun i länet, som bildar ett så kallat destinationsbolag. Den 11 december planerar olika intressenter att bilda en ideell förening för destinationen Glada Hudik. Nästa steg blir sedan ett destinationsbolag.

Detta beslutade en grupp företrädare för besöksnäringen på ett möte i Hudiksvall på torsdagen.

Förebilden är destinationsbolaget för Järvsö, som med framgång marknadsför och säljer paket för Järvsö med omnejd. Bolaget omfattar dock inte hela kommunen, vilket motsvarande bolag i Hudiksvall ska göra.

Destinationsbolaget i Hudiksvall ska marknadsföra och sälja produkter och paket för besökare till Hudiksvalls stad, Hälsingekusten/Jungfrukusten och Dellenbygden.

Besöksnäringsföretag i andra kommuner ska också kunna vara med i föreningen och bolaget. Förening och bolag ska ha ett nära samarbete med Hälsingland Turism. Hälsingland Turism samlar besöksnäringen i Hälsingland och erbjuder bokningsbara produkter på nätet.

Bakom planerna på att bilda förening och bolag för besöksnäringen i Hudiksvall står handelsföretag, hotell, restauranger, arrangörer och andra besöksnäringsföretag men också industriföretag, Hudiksvalls kommun och enskilda.

Utvecklingen av olika destinationer i Hälsingland och länet som helhet ingår i ett omfattande projekt under Region Gävleborg, med Peter Entian som drivande kraft. I Hudiksvall är Tommy Näsmark projektledare för arbetet.

Avstampet för att bilda förening och bolag i Hudiksvall tog ett antal aktörer i maj 2012. Planerna blev mer konkreta den 2 oktober; då talade man om att bilda en ekonomisk förening, men efter gårdagens möte lutar det istället åt en ideell förening. Hälsingekusten.se skrev om planerna på ett destinationsbolag den 2 oktober 2012, Hälsingekusten i fokus.

Jörgen Bengtson