Hälsingland ringer in

Vid midnatt släpper nyårsfirandet loss på Hälsingekusten. Det är inte så många platser med officiellt – publikt – nyårsfirande, men desto fler med inofficiellt firanden.

Kustens två historiska städer, Hudiksvall och Söderhamn, firar naturligtvis ett storstilat farväl av dem gamla året och ett välkommen till det nya.

I Söderhamn tänder man på nyårsaftonskvällen hundratals levande ljus i Rådhusets fönster, i Drottningkronan vid Ulrica Eleonora kyrka och i Kungakronan på Kungsbacken. Traditionen startade 1793, då Drottningkronan tändes första gången. Kungakronan tändes första gången i samband med kung Karl XIV Johan besök 1835.

På Rådhustorget serverar lottorna varmkorv och glögg med start klockan 23. Klockan 23.30 blir det underhållning på rådhustrappan, följt av nyårshälsning 23.50 samt klockringning och fyrverkeri vid tolvslaget.

I Hudiksvall är det traditionsenligt nyårsfirande i Rådhusparken med nyårstal och recitation av Tennysons ”Nyårsklockan” samt fyrverkerier över Lillfjärden.

Jörgen Bengtson