Örnen har landat

Havsörnen har återvänt till Hälsingland. Länge verkade det som om miljögifter och jakt skulle ta död på den ståtligaste av alla fåglar i den svenska faunan, därtill en av världens största rovfåglar.

I senaste numret av Söderhamnsmagasinet Ambassadören (nummer 12, 2012) berättar reportern Curt Risell om sitt möte i höstas med en mäktig havsörn. Han såg för första gången en ensamjagande havsörn. Den flög emot honom vid viken utanför bostadshuset och han lyckades fånga det mäktiga rovdjuret på bild.

– Örnen kom flygande mot mig när jag puttade upp fönstret. Jag fångade den i kamerans sökare. Klick. ”Tappade bort fågeln” för en tiondels sekund. Hittade den igen. Klick. Så var den borta. Kvar finns ett magiskt ögonblick och två suddiga bilder, skriver han.

Havsörnen har ett vingspann på upp till 2,5 meter, en längd på en meter men en graciös vikt på bara fyra till sju kilogram.

Havsörnen var nästan utrotad på 1920-talet. Fridlysningen 1924 gav havsörnen ett uppsving. Sedan kom miljögifterna PCB och DDT, som minskade fortplantningsförmågan. 1973 räknade man bara sex ungar utmed hela Ostkusten. Politiska åtgärder mot miljögifter och Svenska Naturskyddsföreningens arbete för att rädda havsörnen, har gett resultat.

Sedan 1970-talet har havsörnen återhämtat sig, Den finns nu i stort sett längs hela Östersjökusten och sedan 1980-talet också på gamla häckningsområden i övriga Sverige.

Jörgen Bengtson