Folkets hus lever upp

Iggesund och Ljusne är två bruksorter, som lever i skuggan av sina respektive städer och kämpar för livskraft. Ljusne har jätteproblem som en följd av att nästan alla klassiska Ljusneindustrier har gått i konkurs eller avvecklat verksamheten. Detta har i sin tur påverkat samhällsservicen negativt. Inte ens Folkets hus har haft en säkrad framtid.

Men nu har Folkets hus i Ljusne fått en ny styrelse, som blickar framåt.

– Det går bara inte att sitta med armarna i kors och titta på när bit efter bit av Ljusne monteras ner, säger Marina Eriksson, ny ledamot i Folkets husstyrelsen, till Söderhamns-Kuriren i dag.

Den nya styrelsen börjar med att blåsa liv i julgransplundringen, som man lade ner för tre år sedan. I morgon är det nypremiär för stora och små, som vill plundra julgranen. I intervjun med Kuriren undrar en av de nya krafterna i Folkets hus-föreningen, Madeleine Jonsson, om man inte kunde återuppliva nyårsrevyerna.

Nyårsrevyer är något som varit en del av både Iggesunds och Folkan Iggesunds moderna historia. Häromdagen hade den 30:e nyårsrevyn premiär, som vanligt med goda recensioner och många planerade framträdanden. Folkets hus i Iggesund har också digital biograf med opera- och balettsändningar från världsmetropolerna New York, Moskva – och Stockholm.

Iggesund har klarat strukturomvandlingen mycket bättre än Ljusne genom att Iggesund Paperboard och andra industrier gått stärkta ur strukturomvandlingen, vilket gör jämförelsen mellan de två bruksorterna lite orättvis. Men det Iggesund har visat – och Ljusne nu börjat visa med nytändningen i Folkets hus, nya kulturaktiviteter i samhället och engagemang kring att bevara ishall och friluftsbad – är att människor kan förändra situationen i lokalsamhället.

Jörgen Bengtson