Skärgårdsvandrarhem på gång

I sommar öppnar Hälsinglands första STF-vandrarhem i skärgården. Söderhamns kommun har slutit avtal med Svenska Turistföreningen (STF) om att göra vandrarhemmet på Rönnskär till STF-vandrarhem. Till vandrarhemmet och dess bokningsmöjligheter knyter kommunen och STF också de tio övernattningsstugor, som finns på tre öar i Söderhamns skärgård.

– Vi ser detta som ett unikt smultronställe i skärgården, vilket vi gärna vill ge våra medlemmar möjlighet att nyttja och upptäcka. Vi får också skärgårdsstugor som påminner om våra fjällstugor, säger Barbara Frilund-Ekberg, destinationschef på STF, till Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com.

– Kommunens ambition när de byggde upp detta var att göra det möjligt för alla kommuninvånare att få uppleva skärgården. Tidigare har det bara varit förunnat de som äger eget fritidshus i skärgården, då det inte funnits så många anläggningar tillgängliga för alla, säger hon.

En av STF-värdarna i Hälsingland, Åsa Frick på STF Larsbo gård, tycker inte om att Söderhamns kommun ska driva vandrarhem.

– Illojal konkurrens, säger hon till Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, om att en kommun driver verksamhet som vanligen är förbehållen privata näringsidkare.

Barbara Frilund-Ekberg förstår problemet, men säger att kommunen inte avser att driva vandrarhemmet mer än i en startfas.

– Kommunens ambition är att sedan man byggt upp verksamheten arrendera ut vandrarhemmet till en privat entreprenör, säger hon.

När det kan ske, vill hon dock inte uttala sig om.

Rönnskär är en ö sydöst om Söderhamn, rakt österut från Sandarne, som tidigare varit både fiskeläge och lotsstation. Vandrarhemmet ligger i den gamla lotsstationens huvudbyggnad, en träbyggnad som sticker upp bland fyrtiotalet hus i fiskeläget. Rönnskär saknar bofast befolkning, men har gott om sommarboende.

Till sommaren kommer vandrarhemmet att få en vandrarhemsvärd och bli en officiell del av STF:s omfattande nät av vandrarhem, hotell, fjällstationer och fjällstugor.

Söderhamns kommun har tre stugor på Storskäret i den lilla ögruppen Klacksörarna söder om Långvinds fritidsområde, tre stugor på Enskär och fyra stugor på Storjungfrun.

STF har i dag två vandrarhem på Hälsingekusten, STF Hudiksvall Malnbaden och STF Hudiksvall Kungsgården Långvind.

Jörgen Bengtson

Nyheten uppdaterad 30 januari 2013