Ändring av fiskeförbud?

Havs- och vattenmyndigheten (HAV) införde 2011 förbud mot höstfiske på Hälsinge-, Gästrike- och norra Upplandskusten den 15 oktober–30 november. Förbudet gäller i fem år. Syftet med förbudet är att säkra sikens överlevnad. Nu kräver Söderhamns kommun och befolkning på berörda öar ett möte med HAV, för att om möjligt få till lättnader i fiskeförbudet, som gäller året om i södra Söderhamns skärgård.

Förbudszonen i södra Hälsingland sträcker sig mellan Storjungfrun, Storgrundet, Tupparna och delar av Kalvhararna. Det är framför allt fritidsboende på Kalvhararna, som vill få en justering av förbudsgränsen, så man kan fiska oberoende av var man bor på Kalvhararna. Det blir ett möte i maj, då berörda parter får möjlighet att yttra sig,

Förbudsområdet som är begränsat till höstfisket sträcker sig fyra nautiska mil (7,4 kilometer) ut från kusten. Enda undantag från det så kallade höstfiskeförbudet är fiske från land med handredskap, dock inte fiske av sik.

Kalvhararnas hamnförening vill att förbudszonen ska gå mellan Kalvhararnas uddar.

Kommunstyrelsens ordförande i Söderhamn, Sven-Erik Lindestam (S), vill se större förändringar:

– Jag hoppas att mötet kan medföra vissa justeringar av förbudet, till exempel att ortsbefolkningen tillåts hushållsfiska, säger han i Söderhamns-Kuriren i dag.

Myndigheten HAV lovar inga lättnade i förbudet, utan understryker att förbudet gäller åtminstone till 2016.

Sikbeståndet har minskat kraftigt sedan 1990-talet. Bakom det minskade beståndet står framför allt sälen (180–750 ton per år i Bottenhavet) men också överfiskning, som främst fritidsfiskare (188 ton per år) står för men också yrkesfiskare (65). Den hatade skarven står för en mindre del (13), enligt Havs- och vattenmyndigheten 2011.

Jörgen Bengtson