Farlig vårflod väntar

Hälsingekusten är riskområde för vårfloden. När snösmältningen kommer igång sent, som i år, blir vårfloden intensiv. Om snömängderna dessutom är stora, som i år, kan vårfloden bli riktigt besvärlig, varnar Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI).

Än så länge är det inte mycket till vårflod i Sverige. Den har bara kommit igång i liten omfattning i Kalmarområdet och på Gotland. Det dröjer ett bra tag innan vårfloden når Hälsingekusten. Men när vårfloden väl kommer, lär den bli kraftig.

SMHI pekar ut hela Hälsingekusten som riskområde. I år räknar SMHI med stora flöden i mindre och medelstora vattendrag, inte i älvarna.

– Kommer vårvärmen snabbt blir det höga flöden, och jag kan tänka mig att vi måste gå ut med både klass 1- och klass 2-varningar, säger Simon Eriksson, hydrolog på SMHI, i Söderhamns-Kuriren i dag, och syftar på Hälsingekusten.

SMHI följer utvecklingen noga och gör prognoser vecka för vecka.

Jörgen Bengtson