Njutånger mot världen

Njutånger är en gammal kustsocken i Hälsingland, där varken fiske eller lantbruk präglat socknen på samma sätt som i exempelvis Enånger, Rogsta eller Hälsingtuna. I Njutånger har industrin, Iggesunds bruk, gjort det stora avtrycket.

Nu har Njutångers hembygdsförening gett ut en bok om socknen, Njutångersboken, med hög vetenskaplig profil.

Naturligtvis innehåller sockenboken ordentliga beskrivningar av samhällen, byar, lantbruk, fiske och kyrkor. Men här finns framför allt en gedigen beskrivning av industrin, där Iggesunds bruk är Industrin med stort i, och boendet, där hälsingegårdar inte nämns med ett ord.

Jan-Olov Nyström har en lyrisk recension av boken i fredagens utgåva av Hudiksvalls Tidning och Söderhamns-Kuriren, där han hyllar boken som han knappast hyllat något historiskt verk tidigare. ”Professionalismen imponerar”, ”är vacker i den grafiska utformningen, rikt och pedagogiskt illustrerad och har rediga referenser efter varje kapitel”, summerar Nyström.

”I Njutångersboken kombineras lokala källor som gårdsarkiv, uppteckningar och personliga minnen med helt aktuella tryckta källor i de olika ämnena […] Njutångersbygden får helt enkelt en tolkning av sin plats och roll i historien”, skriver en entusiastisk Jan-Olov Nyström.

Jörgen Bengtson