Våren äntligen här

Det tog tid innan våren nådde Hälsingekusten. Nu vet vi att den är här. Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) bekräftar för Långvind.com att våren kom den 13 april, vilket SMHI kunde fastställa i dag.

Snösmältningen har gått snabbt senaste veckan. Temperaturen har dagtid varit försommarvarm, men på nätterna har det tidvis varit kallt. Därför dröjde våren. Enligt SMHI, som håller koll på bland annat årstiderna, är det vår först när dygnsmedeltemperaturen legat över noll grader Celsius sju dygn i följd.

Numera har SMHI bara två mätstationer på Hälsingekusten, i Kuggörarna och Hudiksvall. Stationen i Söderhamn är nedlagd.

I dag bekräftar SMHI:s kundtjänst för Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, att Hälsingekusten haft vårväder i sju dagar. Därmed kan SMHI också officiellt fastställa att våren kom till Hälsingekusten för sju dagar sedan – den 13 april.

Rent statistiskt brukar våren, enligt SMHI, komma till Hälsingekusten den 1 april, genomsnittsdagen för vårens ankomst 1961–1990. Förra året kom den två veckor tidigare, i år två veckor senare.

Jörgen Bengtson