Sjöräddningen sjösatt

Ett gott vårtecken är att Sjöräddningssällskapet (SSRS) sjösätter sina räddningsbåtar. I fredags sjösatte SSRS sin båt i Lönnångersfjärden, Jättendal, Rescue Folke Östman.

Lönnångers sjöräddningsstation är bemannad dygnet runt under säsongen maj–oktober med tolv personer, som har jour i skift. I år var sjösättningen sen; förra året skedde den ovanligt tidigt, redan den 23 mars.

Sjöräddningsstationen i Lönnångersfjärden är en av tre på Hälsingekusten.

Den äldsta stationen, Hudiksvalls sjöräddningsstation, grundades 1997 som filial till stationen i Stocka. I Hudiksvall ligger Rescue Evert Taube redo i småbåtshamnen. Stocka, som länge var enda sjöräddningsstation i Hälsingland, stängde 2000.

Söderhamns sjöräddningsstation finns sedan 2005. Här ligger Rescue Arizona i beredskap.

I Lönnångersfjärden finns en sjöräddningsstation sedan 2001, som tog över från Stocka för att erbjuda sjöräddning längs främst Nordanstigs kust.

Sjöräddningssällskapet, som formellt heter Svenska Sällskapet för Räddning af Skeppsbrutne, är en ideell organisation. Den tar inte emot statsbidrag eller annat offentligt stöd. Sjöräddningssällskapet utför 70 procent av sjöräddningen längs Sveriges kuster och i de större insjöarna.

Jörgen Bengtson