Skärgårdsguider i Hälsingland?

Norrbotten satsar på att utbilda skärgårdsguider, för att fler ska upptäcka Sveriges nordligaste skärgård. Från och med i sommar kommer det att finnas guider i Haparanda, Kalix, Luleå och Piteås skärgårdar.

Efter ett lyckat projekt med utbildning av ungdomsguider för skärgården under två somrar, satsar nu berörda kommuner på en fullskalig utbildning och guideverksamhet. Bakom satsningen ligger ungdomar, som drivit utvecklingen av skärgårdsguider, berättar projektledare Ulrika Kommes för Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Ungdomarna förvaltar arvet från den äldre skärgårdsgenerationen och bidrar samtidigt med något nytt och fräscht, säger hon.

Guidernas är populära:

– Man frågar hur man får tag på en skärgårdsguide, vilket inte har funnits tidigare, säger Ulrika Kommes till  SR P 4.

Vad säger Hälsingekustens kommuner om detta? Något att ta efter i arbetet med att öka skärgårdens attraktionskraft?

Jörgen Bengtson