Succé för konstrundan

Årets konstrunda i Hudiksvall och Nordanstig blev en succé. Utvidgningen till fyra istället för två dagar lockade både nya och fler besökare. När Långvind.com under lördagen besöker konstnärer på Hälsingekusten vittnar alla om många besökare och god respons på att konstrundan är fyra dagar.

– Jag hade 200 besökare på torsdagen, berättar textilkonstnären Ulla Winblad, Harmånger, för Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com.

Ulla-Britta Hill, Gnarp, har en strid ström av besökare i sin utställningslokal i Brukskapellet, Sörfjärden. Hon ställer ut härliga naturmotiv med marint eller skogligt tema. Hon har en lång historia av framgångsrika utställningar i Stockholm, Göteborg, Sundsvall, Hudiksvall och lokalt. Under flera år drev hon konstgalleriet Minerva på Hamngatan i Hudiksvall. I Brukskapellet finns också en tillfällig servering med en kakbuffé utan dess like.

En av Sveriges främsta näverkonstnärer, Karin Lundholm, Iggesund, som 2012 hade en uppmärksammad utställning på Hälsinglands museum, deltar för första gången och är nöjd med responsen. Hon arbetar kreativt med näver, textil, guld och andra inslag i näverhantverket.

Ulla Florén, Njutånger – en skicklig keramiker med svart keramik som specialitet och möjlighet för besökare att få avtryck av spädbarnsfötter och -händer i keramik – är en veteran i konstrundesammanhang. Hon har varit med under lång tid av de 19 år som konstnärer i Hudiksvall och Nordanstig visat sina alster, först inom ramen för Öppen ateljé som konstnärerna själva arrangerade, sedan i regi av Lions Hudiksvall.

– Jag vill utvidga konstrundan till att också omfatta Söderhamn och gärna också Ljusdal. Jag tjatar på Lions om detta, säger Ulla Florén till Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com.

Tanken är god. I dag finns konstrundor i fem av Hälsinglands sex kommuner, vid fem olika tillfällen och under tre årstider. Om man kunde före samman dessa till färre men större konstrundor, skulle Hälsingland kunna bli känt för sina konstrundor på samma sätt som Österlen i Skåne.

Årets konstrunda i Hudiksvall-Nordanstig samlade 29 konstnärer, en imponerade samling målare, textilkonstnärer, keramiker, träkonstnärer, grafiker, skulptörer, smeder och fotografer.

Bollnäs har konstrunda 15 juni, Ovanåker 3–4 augusti och Söderhamn 3 november. Kungsgården Långvind har konstrundepaket med boende, måltider och personlig guidning till aktuell konstrunda.

– Vi skulle verkligen välkomna en samling med konstrunda samtidigt i flera kommuner. Varför inte satsa på en konstrunda för Hälsingekusten – Nordanstig, Hudiksvall och Söderhamn – nästa år? säger Agneta Bengtson på Kungsgården Långvind till Långvind.com.

Jörgen Bengtson