Sanering tar än mer tid

Saneringen av olja från Arizona Chemicals utsläpp i december 2011 fortsätter. Saneringen visar sig ta än mer tid än man tidigare trott.

Söderhamns kommun, som sköter saneringen, gjorde en ny inspektion i maj, som hittade ny olja. Sedan dess har oljesanerarna hittat nya stenar med olja. En fråga många ställer sig är hur oljan påverkar turism, båtliv och miljö.

– Jag tror inte att de som inte vet att det varit olja här skulle märka något, säger Anne Söderström, turismutvecklare i Söderhamns kommun, till Söderhamns-Kuriren i dag.

– Efter omständigheterna tycker jag det ser väldigt fint ut, säger Kjell Lind, stabschef för oljesaneringen och lägger till att det kommer att ta ”många år” innan saneringen blir klar.

Besökarna verkar snarare ha blivit fler än färre i Söderhamns skärgård. Det finns uppenbarligen en grupp ”katastrofturister”, som söker sig till olycksplatser, vare sig det handlar om oljeutsläpp i Söderhamn eller prinsessan Dianas dödsplats. Turismutvecklaren talar om ”svart turism”. Oljesanerarna, varav många är nya svenskar, har också blivit ambassadörer för skärgården. Oljesaneringen skapar också arbetstillfällen i kommunen. Så sammantaget har Arizonas utsläpp skapat en del oväntade vinster.

Men miljökatastrofen, om än i den lilla och hanterbara skalan, är odiskutabel. Tidpunkten för när Söderhamns skärgård ska vara sanerad från oljeutsläppet flyttas hela tiden fram. I april 2013 planerade Kjell Lind för att saneringen skulle vara avslutad ”när vi kommer in på senhösten”, i praktiken lagom till tvåårsdagen av utsläppet. Nu finns inte inget slutdatum. Det kommer att ta åtskilliga år till, vad det nu innebär.

Jörgen Bengtson