Nygammalt praktverk om öar

”Sverige öar”, är titeln på ett praktverk om alla befolkade öar i svenska hav och insjöar. Nu har boken kommit i ny upplaga.

Boken är skriven av Anders Källgård, Varberg, som förutom läkare kan titulera sig både svensk och utländsk öexpert.

Första upplagan kom 2005, såldes i 8 000 exemplar och blev en kär tillgång i många bokhyllor. Den hör till en av få flitigt brukade böcker på Långvind.coms redaktion.

Bokens tanke är att presentera alla svenska öar med bofast befolkning och göra det med en kort historik och samlade uppgifter om befolkningsutveckling, yta, historia, natur, djurliv med mera. I sammanställningen finns också öar, som tidigare under 1900-talet haft bofast befolkning men inte längre har det.

Många undrar väl om det hänt så mycket efter 2005 att det motiverar en ny upplaga. Jo, faktiskt. En del öar har fått landförbindelse; femtiotalet öar har förlorat sin bofasta befolkning; ett mindre antal öar har fått bofast befolkning.

– Även en hel del andra faktorer har påverkat livet i våra skärgårdar, och tillsammans bidrar de till bakgrunden till den nya upplagan, skriver Anders Källgård i förordet.

Boken är rikt illustrerad med akvareller och tuschteckningar av konstnären Johnny GR Ahlborg, Göteborg.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har inte läst nya upplagan, men väl den gamla. En som entusiastiskt recenserar den nya utgåvan är Herbert Hubbe Öqvist. På nyhetsplatsen www.skargardsbryggan.com kallar han den ”det bästa verk om svenska öar och svenskt skärgårdsliv som någonsin publicerats”.

Jörgen Bengtson