Hösten kom snabbt

Hösten kom snabbt till Hälsingekusten efter en fantastisk brittsommar. I dag proklamerade Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) att hösten är här, för i dag har det varit en dygnsmedeltemperatur på under tio grader fem dygn i följd. Eftersom SMHI fastställer höstens ankomst bakåt i tiden, kan vi först i dag datera höstens ankomst till den 23 september.

Förra året kom hösten några dagar tidigare, men då efter ett betydligt kyligare upplopp.

SMHI håller koll på årstidsväxlingarna. Enligt SMHI är den genomsnittliga dagen för höstens ankomst på Hälsingekusten den 15–20 september. Tidigare i månaden såg det ut som om hösten skulle komma betydligt senare. Nu kom den bara några dagar senare än vanligt.

Den 28 september hade kvicksilvret hållit sig under tio grader fem dygn i sträck. Eftersom SMHI gör avstämning var femte dag, var det förs i dag vi fick vetenskaplig kunskap om höstens ankomst. Fram till den 28 september var det alltså sommar, åtminstone mätt i temperatur.

Vädret kan fortsatt spela spratt genom att stiga till över tio grader någon eller några dagar. Även om det skulle ske fem dagar i följd, vilket är högst osannolikt, kan sommaren inte komma tillbaka, rent meteorologiskt.

”En gång höst – alltid höst”, resonerar SMHI. Det gäller för alla årstidsväxlingar.

Jörgen Bengtson