Unga städar stränder

I lördags städade en halv miljon unga stränder världen runt. Cirka 100 svenska stränder blev städade, dock ingen i Hälsingland, enligt vad Långvind.com känner till.

Strandens dag, som står bakom strandstädningen världen över, är en internationell manifestation då ungdomar gör en gemensam insats. Den lär vara världens största frivilliga insats för att minska marin nedskräpning.

I Sverige städade cirka 1 000 ungdomar från omkring 60 föreningar stränder från Kalix i norr till Ystad i söder. Strandens dag i Sverige är en del av projektet Städa strand, där ungdomar i bland annat fotbolls-, sim-, seglar- och dykföreningar under april–oktober städar stränder runt om i landet.

– Det tar 450 år för en platsflaska att brytas ner i havet. Vi ser det som en viktig del i vårt arbete att engagera ungdomar för att öka medvetenheten om nedskräpningens konsekvenser, säger Mia Barkland, hållbarhetschef på Coca-Cola Enterprises, som stödjer verksamheten.

Idrottsföreningarna får ersättning från multijätten för att de plockar skräp från stränderna.

Skräpet i hav och sjö blir till mikroskopiska partiklar som påverkar djur- och växtlivet. Naturen behöver lång tid på sig för att bryta ner vanligt skräp i vatten:
• fiskelinor, 600 år
• plastflaskor, 450 år
• aluminiumburkar, 200 år
• plastpåsar, 1–20 år

Summeringen av Strandens dag 2013 är inte klar ännu. På Strandens dag 2012 plockade cirka 1 000 ungdomar upp 15 ton skräp på 330 mil kuststräcka i Sverige.

Jörgen Bengtson