Sen höst i år

Det må vara mycket regn och rusk på Hälsingekusten i dagarna, men än är hösten inte här. Faktum är att inre Norrland inte har haft så sen höst som nu på över 100 år.

I Kiruna har man mätt temperaturen sedan 1901. Inget år har hösten varit senare än i år. Även i Hälsingland är hösten sen; hur sen vet vi ännu inte.

Hälsingekusten hade nära nog högsommarvärme under flera veckor i september. Nu är det mer höstlikt, men höstens ankomst dröjer.

Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) håller koll på årstidsväxlingarna. Enligt SMHI är den genomsnittliga dagen för höstens ankomst på Hälsingekusten den 15–20  september.

Vän av ordning undrar kanske när hösten inträder. Räcker det inte med sprakande färger, regn, kalla vindar och låga nattemperaturer?

Nej, höst inträder förs när dygnsmedeltemperaturen sedan minst fem dygn i följd är under tio grader Celsius. SMHI räknar höstens ankomstdatum från första dygnet i hösttemperaturfemdagarsserien. Det innebär att man fastställer höstens ankomstdatum först i efterhand.

SMHI mäter höstens ankomstdatum med femdagarsintervaller. Den 15 september var det fortfarande sommar på Hälsingekusten och kommer att vara det även den 20 september, eftersom dygnsmedeltemperatur legat på sommarnivå de senaste fem dagarna.

Jörgen Bengtson