Biogas till Hudiksvall?

Hudiksvalls kommun vill tillverka biogas med Sundsvall och Östersund, vilket skulle ge Hudiksvall och därmed Hälsingekusten en pump för fordonsgas.

Fordonsgas är den samlade benämningen på gas till motorfordon. Gasen kan vara biogas, naturgas eller en blandning av dessa.

Tekniska nämnden i Hudiksvalls kommun säger ja till ett samarbete kring en gemensam biogasproduktion i Sundsvall. Eftersom det handlar om en storskalig produktion, räcker det inte med livsmedelsavfall och annat rötbart avfall från Hudiksvall, Sundsvall och Östersund. Det behövs fler kommuner, eller snarare mer avfall, för att få lönsamhet.

I förlängningen av en biogasproduktion i Sundsvall ska det bli en fordonsgaspump i Hudiksvall. Sundsvall och Östersund har redan fordonsgaspumpar.

Om Hudiksvalls kommun går vidare i det planerade samarbetet med Sundsvall och Östersund, innebär det att man tackar nej till en småskalig biogasproduktion i kommunen av den modell som Söderhamn håller på att förverkliga.

För att kommunen ska gå in i ett gemensamt bolag, måste Hudiksvalls kommunfullmäktige säga ja.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om biogas/fordonsgas i Hälsingland: Ingen biogas till allmänheten (6 augusti 2013), Ja till biogas i Söderhamn (1 maj 2013), Närmare biogas i Söderhamn (11 april 2013), Biogas på gång (7 februari 201), Biogastest i år (24 januari 2013), Biogas dröjer (17 januari 2013), Gas- och elmack till Hudik? (26 juni 2012), Biogas till Hälsingkusten (11 januari 2012) och Söderhamn får laddstolpe (30 juli 2011).

Jörgen Bengtson