Söderhamn får laddstolpe

Den som vill använda alternativa bränslen för bilfärd längs Hälsingekusten, har det tufft. Det finns varken fordonsgas eller el. Men i slutet av augusti kommer i alla fall elen till Söderhamn. Då får resecentrum i Söderhamn Hälsingekustens första laddningsstolpe för el. Det blir också fyra motorvärmaruttag bredvid laddningsstolpen.

– Det blir den första officiella stolpen i Söderhamn, säger kommunens tekniska chef Lars Stål, till Söderhamns-Kuriren (30/7 2011).

Han tror att det kommer flera stolpar.

– Det här är en pilot, men visar det sig att behovet är större så är det klart att vi diskuterar fler, säger han.

Även när det gäller biogas ligger Söderhamn i frontlinjen i Hälsingland. I höst ska kommunstyrelsen ta ställning till ett förslag om att Söderhamn ska börja röta hushålls- och restaurangavfall samt lantbruksavfall, för att den vägen producera biogas.

Det betyder också att Söderhamn får en pump för fordonsgas, sannolikt placerad vid värmeverket. Redan innan biogasproduktionen är igång, planerar nämligen kommunen att börja sälja fordonsgas – biogas, naturgas eller en blandning av de två, som man transporterar till Söderhamn innan biogasproduktionen är igång.

I Hudiksvalls finns också planer på biogasproduktion, men kommunen ligger åtminstone ett år efter Söderhamn.

Närmaste biogaspumpar finns i dag i Gävle och Sundsvall.

Jörgen Bengtson