Bättre Teliatäckning?

Telia får mycket kritik för dålig mobiltäckning och dåligt fungerande trådlöst bredband i Långvind och på Hälsingekusten. På Långvinds samfällighetsförenings webbplats www.langvind.se debatterar Långvindsbor frågan.

I Långvindsbruk med omnejd planerar Telia att lägga ner telestationen och det fasta telenätet med 27 abonnenter, som telestation Långvind betjänar. Telia vill ersätta telenätet med mobilanslutning – trots att mobiltäckningen är erkänt dålig i området.

Söder om Långvind, i Humlegårdsstrand, vill dock Telia förbättra telekommunikationen. Här har företaget ansökt om bygglov för att sätta upp en 48 meter hög mobilmast. Telia vill sätta upp masten bakom befintligt teknikhus, som företaget har strax öster om avtagsvägen mot Jonskärs fritidsområde.

– Vi vill förbättra mobiltäckningen i området, säger Charlotte Züger, kommunikationschef för Telias mobila tjänster, till Söderhamns-Kuriren (13/7 2011).

Telia har inte aviserat någon förbättring för Långvindsbruk och Långvinds fritidsområde, men kundtjänsten uppmanar folk att göra skriftlig anmälan och dålig mobiltäckning och kapacitet.

Jörgen Bengtson