Biogastest i år?

Det går trögt för biogasen i Hälsingland. Det finns inte ett enda tankställe, vare sig på Hälsingekusten eller i inlandet. Men nu verkar det som om det blir en biogasanläggning i Söderhamn före årets slut, åtminstone för testproduktion.

Sopsorteringen – som är en förutsättning för att kunna röta hushållsavfall och producera biogas – är igång. Drygt 1 300 villor i Söderhamn källsorterar matavfall i en ny brun tunna.

Problemet har varit biogasanläggningen, som kommunala bolaget Söderhamn Nära skulle bygga i Långtå. Företaget som skulle leverera anläggningen, Flinga Biogas AB, har gått i konkurs, vilket Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, skrev om den 17 januari, Biogas dröjer.

Flinga Biogas är under rekonstruktion. Inblandade verkar räkna med att företaget kommer på fötter igen. Om Energimyndigheten säger ja till Söderhamns projektansökan om stöd till biogasproduktion, tar projektet ytterligare stöd mot förverkligande.

Sveriges Radio P 4 Gävleborg (15/1 2013) har intervjuat renhållningschefen i Söderhamn, Christina Åström, som är optimistisk.

– Jag hoppas vi får igång en testanläggning under 2013, säger hon i intervjun.

Det betyder i sådana fall att de första biogasfordonen skulle kunna börja tanka gas innan året är slut, drygt två år efter tilltänkt startdatum för biogasmacken i Söderhamn.

Jörgen Bengtson