Biogas på gång

Den planerade biogasproduktionen  i Söderhamn – som gick i stå när företaget Flinga Biogas AB gick i konkurs 2012 – ser ut att bli av. Ett nytt bolag, med gedigen Söderhamnsförankring, är bildat. Därmed ökar chansen att Söderhamn får Hälsingekustens och Hälsinglands första biogasmack före årets slut.

Arizona Chemicals förre chef, Stefan Jönsson, är vd i det nya biogasbolaget, Seriq AB. Samtidigt fortsätter han som projektledare för det kommunala bolaget Söderhamn Näras biogasprojekt. Seriq tar över det Flinga startade.

– Vi blev lite tagna på sängen av konkursbeskedet. Efter det letade jag i princip runt hela världen efter alternativ, säger Stefan Jönsson till Söderhams-Kuriren i dag.

Han hittade inget alternativ, så då blev det eget bolag med två likasinnade. Det som skiljer Söderhamns biogasprojekt från andra, är att det är småskaligt. Det är unikt i den storskaliga biogasvärlden.

Ägare till bolaget Seriq AB är Stefan Jönsson, Söderala, entreprenören Jörgen Ringman, Söderhamn, och Flingas grundare Fredrik Lundberg, Tollarp, med Lundberg som styrelseordförande.

Seriq AB registerades som bolag den 14 september 2012, bara en månad efter det att Flinga Biogas AB lämnade in konkursansökan. Det nya bolaget säger kort att det ”ska bedriva tillverkning, försäljning och service av biogasanläggningar”. Så fokus kunde inte vara tydligare.

I mars ska Söderhamns kommunstyrelse fatta nytt beslut om biogasprojektet. Om det blir ja, räknar Söderhamn Näras vd, Monica Granlund, att Söderhamn Nära ska producera biogas innan året är slut.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft flera artiklar om om biogasplanerna i Söderhamn, senast 17 januari 2013, Biogas dröjer, och 24 januari 2013, Biogastest i år?

Jörgen Bengtson