Gas- och elmack till Hudik?

Hudiksvall kan få Hälsingekustens och Hälsinglands första mack för biogas och el. OKQ8 vill bygga en mack vid nya korsningen E 4–riksväg 84 några kilometer väster om Hudiksvall.

Här vill bolaget, förutom bensin och diesel, satsa på biogas (fordonsgas) och laddningsstation för elbilar.

OKQ8 har skicka in bygglovsansökan till Hudiksvalls kommun för en automatstation, som bolaget vill bygga så den kan stå klar i november i år.

Även i Söderhamn planerar man för att öppna en biogaspump under hösten, med egenproducerad biogas. Bakom den satsningen står Söderhamns kommun.

Därmed ser det ut att bli kapplöpning mellan Hudiksvall och Söderhamn om vem som först har en färdig pump för biogas på plats.

I dag finns inga biogaspumpar i vare sig Hälsingland eller Dalarna. I Jämtland, Medelpad och Gästrikland finns en pump vardera.

OKQ8 har på kort tid lagt ner tre stationer i området, senast i Iggesund och på Öster i Hudiksvall. Enligt vad Hälsingekusten.se erfar har OKQ8 tappat kunder i större utsträckning än bolaget räknade med på dessa två nedläggningar. OKQ8 på Södra vägen i Hudiksvall har inte fångat upp kunderna från de två nedlagda stationerna. Därför är OKQ8 angeläget om att bygga nytt vid nya E 4:an. Den macken blir kan i ett senare skede bli aktuellt att bygga ut till bemannad station.

– Vi vill avvakta för att se vad som händer i området innan vi bygger mer, säger Martin Östin på OKQ8 till Hudiksvalls Tidning 25/6 2012.

Jörgen Bengtson