Flyktingar till Njutångersgården

En välkänd byggnad på Hälsingekusten blir åter flyktingförläggning: Njutångersgården. Om det går enligt Migrationsverkets planer blir Njutångersgården flyktingförläggning från 1 december 2013, i steg ett med 50 boende, i steg två med 70 till 126 boende.

Sommaren 2009 blev det tidigare ålderdomshemmet i Njutånger ett kungligt schweiziskt hotell, Royal Swiss Hotell, anmärkningsvärt i sig med tanke på att Schweiz aldrig varit monarki. Det gick inte så bra. I oktober 2011 blev hotellet istället flyktingmottagning. Inte heller det blev någon framgång, eftersom Royal Swiss Hotells ägare senare gick i konkurs.

I december 2012 blev Njutångersgården åter flyktingförläggning. Inte heller det blev någon långkörare.

Nu är det dags igen.

– Det blir boende med självhushåll. Det är en lite annan boendeform än andra tillfälliga boenden, säger Lars Ulander, enhetschef på Migrationsverkets mottagningsenhet i Söderhamn, till Hudiksvalls Tidning i dag.

Det kan bli fler platser framöver. Njutångersgården kan ta emot upp till 126 boende. Men enligt Lars Ulander är det 70 till 100 platser som kan bli aktuella.

Flyktingtrycket på Sverige är stort. Sverige tar emot fler flyktingar per invånare än praktiskt taget något annat land i Europa. Förra gången Njutångersgården var aktuellt för flyktingmottagning kom de flyende från främst Serbien och Balkan. Nu kommer många flyktingar från Syrien och även Eritrea.

För att klara flyktingtillströmningen mobiliserar Migrationsverket allt det kan. I september blev det klart med tillfälliga boenden för närmare 700 personer på fem platser i Hälsingland: Kulthammar, Järvsö, 200 platser; Nordsjögården, Järvsö, 100 platser; Campus park, Söderhamn, 150 platser; Glössbogården, Rengsjö, 150 platser; Utslussen, Hassela, 77 platser.

Enligt Lars Ulander har man inte tagit emot så många flyktingar på 20 år.

Jörgen Bengtson