Ny konstrunda i Söderhamn

Konstnärer i Söderhamn bjuder in till konstrunda under allhelgonahelgen. Söderhamns konstförening har 20 medlemmar, som öppnar sina ateljéer och ställer ut sina konstverk.

Konstrundorna i Hälsingland har kommit för att stanna. På lördag och söndag är det konstrunda i Söderhamn, med 20 konstnärer som öppnar sina ateljéer för allmänheten eller visar sina alster på Kvarnen. Förra året deltog 18 konstnärer, i år ytterligare några till.

Alla deltagare utom två finns på Hälsingekusten, i Skärså, Söderhamn och Ljusne.

Bakom konstrundan i Söderhamn med omnejd står Söderhamns konstförening. Foldrar med kartor och adresser finns på Kvarnen, i deltagande ateljéer och här. Deltagande ateljéer är skyltade med vimpel i färgglada tyger.

Ateljéerna är öppna klockan 12.30–16.00, Kvarnen 11–16 på lördag och 12–16 på söndag. Totalt ställer 20 konstnärer ut sina verk i praktiskt taget alla tekniker: målningar eller annan konst i akvarell, akryl, collage, foto, gouach, keramik, måleri, olja, skulptur, smide, teckning och träskulptur.

Deltagande konstnärer är: Ann-Caroline Breig, Carola Kring, Eie och Margareta Gisselson, Elisabet Lundwall, Elsie Tapper, Ingrid Thim, Jan Bergström, Karin Öst, Lars ”Arvid” Arvidsson, Lauri Tuominen, Lisa Ekman, Mats Jonsson, Marianne Aall, Per-Håkan Laurin, Pia Forsgren, Pär och Lena Ljusberg, Sussanne Jonsson och Wiveka Rönnbäck-Eck.

Mer information finns på Söderhamns konstförenings webbplats, www.soderhamnskonstforening.se.

I alla hälsingekommuner utom Ljusdal finns lokala konstrundor. Konstrundan i Hudiksvall-Nordanstig är äldst och störst i antal konstnärer och ateljéer.

Hudiksvall och Nordanstig har konstrunda under Kristi himmelsfärdshelgen. Den startade 1993. Arrangör är Lions Hudiksvall.

Bollnäs har konstrunda helgen före midsommar. Den startade 2011. Arrangör är Bollnäs konstförening.

Ovanåker har konstrunda första helgen i augusti. Den startade 2005. Arrangör är Föreningen Konstrundan i Ovanåker.

Söderhamn har konstrunda under allhelgonahelgen. Den startade 2007. Arrangör är Söderhamns konstförening.

Jörgen Bengtson