Skidspår i snöfritt kustland

Julen på Hälsingekusten blir grå i år. Men det finns chans till vit jul i skidspåret – på Hällåsen i Söderhamn.

Söderhamn kallar sig ”vinterstaden Söderhamn”, ett namn som förpliktar. Trots att snön töat bort, har Söderhamns spårgeneral Sören Larsson lyckats få till ett 620 meter långt spår bakom bandyplanen på Hällåsen. Lämplig plats att kliva in i spåret är vid Söderhamns OK:s klubbstuga.

Lösningen är just bandyplanen. Sören Larsson har tagit vara på isskrapet och sedan bearbeta det med pistmaskin. Därmed är julen räddad för alla skidvänner. Söderhamn kan nu ståta med ett perfekt spår, för alla som vill åka klassisk eller fri stil.

– Det är fem meter brett och snödjupet minst 30 cm. Här finns det plats för många, säger Sören Larsson till www.soderhamn.se i dag.

Det snöfattiga Sverige gör att även långväga skidåkare beger sig till Söderhamn.

– Vi har skidåkare här från alla håll och kanter. I dag ringde det en kvinna från Stockholm som tänker komma upp med sin dotter och träna inför ett lopp. De är nybörjare och vill ha hjälp med vallning och teknik, berättar han.

När snö och kyla samverkar, har Söderhamn ett mer omfattande spårsystem med en mil preparerade spår. Hudiksvall har, med sin skidstadion på Öster, ett än mer omfattande spårsystem.

Jörgen Bengtson