Arrendatorjakt på kusten

I annonser bredvid varandra söker Långvind arrendator till Café Bränneriet och Söderhamn till serveringen vid Stenö camping.

Café och restaurang Bränneriet i Långvindsbruk står åter utan arrendator, trots att den arrendator som drivit sommarrestaurangen i två år hade skrivit på avtal för tre år. För serveringen på Stenö camping råder omvänd ordning. Kontraktet var på ett år och nuvarande arrendator vill fortsätta.

För Långvindsbruk är Bränneriet centralt för att hålla bruksmiljön levande. Detta tar också Långvinds bruksmiljörening fasta på i annonsen.

”Långvind en idyll – vi söker dig som gör den levande”, står det i annonsen. Arrendet handlar inte bara om mat och dryck.

– I entreprenaden ingår även att ordna musikkvällar och andra arrangemang. Verksamheten ska bedrivas under sommarhalvåret, men även arrangemang under övrig tid kan vara aktuell. Konsthantverkare med intresse för sommarbutik i kulturbyggnader sökes, skriver bruksmiljöreningen i annonsen.

Hugad spekulant kan höra av sig till Mats Persson, förvaltare för Långvinds bruk.

”Arrende av servering vid Stenö camping”, förkunnar Söderhamns kommun i sin annons. Stenö är sedan gammalt en populär camping- och badplats cirka tio kilometer utanför Söderhamn.

– Serveringen har en central betydelse för alla våra gästers upplevelse. Vi ser framför oss ett restaurangområde där kunderna väljer sin mat från en bred meny med lokala inslag och fantasi, skriver kommunen i annonsen.

Den som är intresserad av att svara på anbudet har fram till den 10 februari på sig.

Restauratören kan dra nytta av att campingen i vår åter blir fyrstjärnig. När Söderhamns kommun tog över Stenö camping från Nordic Camping 2010, var anläggningen i relativt dåligt skick. Sedan dess har kommunen investerat 250 000 kronor per år i underhåll och standardhöjning.

År 2012 var Stenö camping åter lönsam. Nu får Stenö den efterlängtade fjärde stjärnan sedan branschorganisationen SCR Svensk camping har inspekterat och uppgraderat anläggningen,

– Det här hade vi aldrig vågat hoppats på. Det känns riktigt, riktigt bra, säger Gunnar Mellqvist, chef för Söderhamns kultur- och samhällsutvecklingsförvaltning, till Söderhamns-Kuriren på nätet (28/1 2014).

Jörgen Bengtson