Våren på väg

Våren är nära på Hälsingekusten. Sjöfartsverket har släppt isrestriktionerna. Väderprognoserna talar om vårväder inom kort.

I tisdags meddelade Sjöfartsverket att isrestriktionerna på kuststräckan Skutskär–Härnösand har upphört att gälla. Det är så gott som isfritt längs kusten. Förra året släppte Sjöfartsverket isrestriktionerna först den 18 april. I år kom våren väldigt tidigt för sjöfarten på nedre Norrlandskusten.

För den som studerar väderprognoserna för Hälsingekusten från Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) och norska YR, har nyheterna också vår i luften. Våren kommer inom några dagar. För några dagar sedan var prognosen att våren skulle komma betydligt senare.

SMHI:s årstidskarta visar att till och med i går hade Hälsingekusten haft fem dygn i följd med vårtemperatur. Efter sju dygn i följd med dygnsmedeltemperatur över noll grader Celsius, är det vår. Vårens ankomst gäller då från första dagen i sjudygnsserien. SMHI har också ett andra villkor, för att det ska vara vår: våren får inte inträda före den 15 februari. Det datumet är redan passerat.

I övermorgon kan vi läsa av SMHI:s väderkarta och se om den meteorologiska våren är här.

Den känslomässiga våren har redan anlänt. SMHI håller sig naturligtvis till den meteorologiska definitionen på vår, men erkänner samtidigt att det finns andra sätt att definiera vår på: personlig och kalendarisk. Enligt kalendern är våren mars, april och maj månader.

Jörgen Bengtson