Vår i går

I går meddelade SMHI:s årstidskarta att Hälsingekusten haft vårväder sju dagar i sträck. Det betyder att våren anlände den 22 februari, vilket är ovanligt tidigt.

Efter sju dygn i följd med dygnsmedeltemperatur över noll grader Celsius, är det meteorologisk vår. Vårens ankomst gäller då från första dagen i sjudygnsserien, i år från och med 22 februari. Tekniskt sett kan våren inte komma mycket tidigare, eftersom Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) har bestämt att den inte får inträda före 15 februari, även om det har varit vårväder sju dagar i följd.

SMHI har järnkoll på allt som har med väder att göra, bland annat årstidsväxlingarna. Dessa varierar stort över tiden. Den som vill fördjupa sig i detta, kan göra det på SMHI:s sida om vår.

Vårens genomsnittliga ankomstdag 1961–1990 på Hälsingekusten är 1 april. I år kom alltså våren drygt fem veckor tidigare.

Vintern kom sent till Hälsingekusten denna säsong. Genomsnittlig ankomstdag är 15 november. I år kom vintern först den 6–10 december. Därmed fick Hälsingekusten en rekordkort vinter 2013–2014

Jörgen Bengtson