Fiskepremiär i Harmånger

Årets havsöringsfiskepremiär i Harmångersån i Strömsbruk i dag är ovanligt tidig för säsongen.

Vanligen är premiären långfredagen. Men kombinationen tidig vår och sen påsk gjorde att Harmångers fiskevårdsområde beslutade att förlägga premiären till denna lördag, med start klockan 7.

Liksom de senaste åren är det ”catch and release” som gäller. Fiskaren får alltså inte behålla sin fångst, utan släpper tillbaka den i vattnet igen. Bakgrunden till att Harmångers fiskevårdsområde tillämpar denna princip är pågående restaureringsarbete i Harmångersån. Fiskevårdsföreningen vill ha bättre återhämtning innan man släpper på fisket.

Det särskilda projektet för havsöring, som föreningen bedriver, har högt ställt mål:

– Vårt mål är att få Harmångersån till Hälsinglands bästa havsöringsvatten och vi är redan en god bit på väg så, skriver föreningen på webbplatsen för Harmångers fiskeområde.

Harmångersån är uppskattad bland sportfiskare. Ån har fina strömpartier för spinn- och flugfiske på en sträcka av cirka en kilometer. Ån är relativt vadarvänlig på flera ställen.

Harmångers fiskeområde omfattar tjugotalet vattendrag med abborre, braxen, bäcköring, gädda, harr, havsöring, insjööring, lake, mört, nejonöga, regnbåge, siklöja, vitfisk, ål och öring.

Jörgen Bengtson